Što je Kyudo?


kyudo1KYU znači luk i sam kanji ideogram nalikuje malom luku.
DO je put ili usmjerenost prema nečemu, a kanji pokazuje glavu s čuperkom iznad stopala.
Kyudo kao pojam objedinjuje sve što je vezano uz japansko tradicionalno streličarstvo. Danas se Kyudo vježba na svim kontinentima.

Kyudo lukovi su veliki preko 2m i slični engleskim long bow lukovima. Razlika između engleskog i japanskog luka je da je engleski luk uglavnom izrađen od jednog do dva komada drveta, dok je japanski luk prerastao iz luka od jednog drveta u kompozit više vrsta materijala (kombinacija drveta i bambusa).
Postoje dva pravca streličarstva: konjički i pješadijski.
Konjički način je prvi oblik streličarstva gdje je grupica ratnika na konjima svojim lukovima mogla brzo ispucati svoje strijele i maknuti se s mjesta okršaja kako bi ponovo mogli napasti.

Pješadijski način je nastao iz potrebe djelovanja na mjestima neprohodnim za konje, gdje brzo konjaništvo nije moglo donijeti prevagu na bojištu. Ovaj način koristili su vojnici koji su služili nekoj japanskoj obitelji i niži stalež koji nije sebi mogao priuštiti konja.
Postoje i male razlike kod samog zatezanja luka – konjički način dizanja luka (shomen uchi) zateže luk u najvišu točku ispred samog strijelca, dok se kod pješadijskog načina luk zateže dijagonalno od strijelca.
U današnje vrijeme postoje tri škole koje su raširene u svijetu ili dalje podučavaju ljude svojoj tradiciji:Ogasawara ryu, Heky ryu, Honda ryu. Od ovih škola iz Heky ryu škola ima dosta podpravaca od kojih su poznatiji Insai ha, Seka ha, Chikurin ha.
Kyudo je tokom povijesti uspio održati svoj opstanak, raznolikost i tradiciju zahvaljujući pristupu prakticiranju ove vještine i poznatim osobama iz japanske povijesti.