Kyudojo


DojoKyudojo je prostor za praksu Kyudoa, tradicionalno poluotvoreni prostor koji je izgrađen od prirodnih materijala. Drveni parket najčešća je podna obloga natkrivenog dijela koja omogućava lakše kretanje u ceremoniji odapinjanja strijele.

Kyudo se može vježbati i u zatvorenim prostorima, a danas se kao zamjena za tradicionalni Kydojo najčešće se koriste košarkaške ili rukometne dvorane.
Visina prostora za vježbanje Kydoa mora biti obavezno veća od četiri metra (visina strijelca plus 2/3 luka koja se podiže u visini očiju – standardno 3 m). Dužina strelišta je 28 metara od točke odapinjanja (shai) do lica mete(mato). Iza shaija je početna linija (honza) udaljena tri prosječna koraka. Iza te linije je pripremo područje gdje se nalaze mjesta za odlaganje strijela, stativi za lukove, stvari vježbača (priručni alat, sredstva za održavanje luka). Širina kyudojoa varira od tri mete (mato) do 7 pa čak i 10. Standardno je 5 do 7 ciljnih mjesta s razmakom od 1.5 do 2 metra između vježbača.
Mjesto gdje su postavljene mete ili azuchi je natkriven i taj dio se zove motoba. Motoba ima dio gdje je nanesen pijesak u visini od 1.5 m s nagibom od 45 stupnjeva. Mete se nalaze u visini jedne šake i okomito su postavljene u odnosu na površinu terena.
Kod zatvorenih dojoa (i sportskih dvorana) se nanos pijeska može zamijeniti nekom vrstom spajanih stiropora, poliuretanskih pjena (u krutom stanju) ili platna kojima je cilj zaustaviti strijelu tako da se strijela ne ošteti.
Unutar dojoa postoji mjesto za makiwaru, tj. trenažnu metukoja služi uvježbavanju posture kod odapinjanja strijele ili hasetsu. Makiwara je meta od stiješnjene slame dužine 1 m. Promjer joj varira od 35 do 50 cm. Nalazi se na stativu koji je napravljen tako da se može podešavati ovisno o osobi koja prakticira ispred nje, a razdaljina na kojoj se prakticira je dužina luka, oko 2 m.
Uz sve navedeno neizostavan dio svakog kyudojoa je kamiza ili mjesto za uvaženog gosta. Prije je to bilo mjesto gdje je bio mali oltar posvećen shinto božanstvu ili Budi. Kada se gleda prema metama kamiza se nalazi s desne strane.